Radostan >Blog >BLOG: o KRZEMIE słów kilka

BLOG: o KRZEMIE słów kilka

Krzem to pierwiastek, o którym można by pisać długie traktaty. A to dlatego, że krzem jest ważny. Prawdopodobnie, należy do ścisłej czołówki operacyjnej naszego organizmu, choć potrzeba zaledwie śladowych ilości by spełniał swe funkcje. Ja opowiem tylko o rzeczach na tyle istotnych, żeby wprowadzić surowce krzemionkowe do swojej codziennej diety.

DLACZEGO krzem jest ważny:

  1. Zapewnia prawidłową regenerację tkanki łącznej właściwej i utrzymanie właściwej struktury nabłonków.
  2. Zapewnia syntezę i konglomerację włókienek kolagenowych i elastynowych.
  3. Działa przeciwwysiękowo.
  4. Zapobiega powstawaniu owrzodzeń na błonach śluzowych oraz powstawaniu kamieni i złogów w układzie moczowym oraz żółciowym.
  5. Przeciwdziała rozwojowi blaszce miażdżycowej w tętnicach.
  6. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne

Dla wyjaśnienia, co powoduje jego NIEDOBÓR:

  1. Słabe i zniekształcone kości (krzem tworzy tkankę łączną, sieci białkowej w kości, w której osadzony jest wapń)
  2. Zmniejszenie odporności na choroby zakaźne,
  3. Przedwczesne starzenie,
  4. Zapalenie ścięgien,
  5. Odwapnienie kości,
  6. Choroby sercowo-naczyniowe,
  7. Nieprawidłowe tworzenie szkieletu,
  8. Miażdżycę.

Godne uwagi, na KTÓRE narządy ma wpływ:

  1. Krew
  2. Mięśnie
  3. Tkanka łączna
  4. Skóra
  5. Nerwy
  6. Paznokcie
  7. Włosy
  8. Trzustka
  9. Szkliwo zębów
  10. Grasica

Odkrywamy zakryte – w JAKICH ziołach go znaleźć?

  1. Ziele Rdestu ptasiego
  2. Ziele pokrzywy
  3. Ziele Skrzypu polnego
  4. Ziele miodunki
  5. Ziele poziewnika
  6. Ziele przytulii
  7. Kłącze Perzu Właściwego

Konkludując, skoro krzem jest ważny to JAK go pozyskać?

  1. Surowiec trzeba wygotować – nie ma innej możliwości. Z pewnością nie jest tak komfortowe jak zalanie ziela wodą, ale skuteczność suplementacji krzemu kompensuje tą małą niedogodność. Niewątpliwie czynność ta wchodzi w nawyk i nie stanowi żadnego problemu. Po kilku dniach robimy to automatycznie.
  2. Krzemionka długo rozpuszcza się w wodzie, ale po przejściu do wyciągu staje się koloidalna i łatwo przyswajalna. Dlatego też możemy ponownie ją zagotować, dodawać do zup czy owsianek.l
  3. Dobrze jest zakwasić odwar. Oczywiście można to zrobić domowym octem jabłkowym, lub sokiem z cytryny.
  4. 1-2 łyżki surowca wygotować 15-20 minut. Przyjmować 3-4 x dziennie po 100-200ml przez pierwsze 2 tygodnie. Następnie po 200 ml przez wiele miesięcy.
  5. Co 3 miesiące zmienić zioło krzemionkowe na inne. Prawdopodobnie to jedna z najistotniejszych informacji. Podczas gdy próżno szukać ekstremalnych działań ubocznych to wysycenie się organizmu danym surowcem może sprawić, że efekt nie będzie tak skuteczny.
  6. Najlepiej łączyć krzemionkę z flawonoidami, gdyż tworzą synergię. Przede wszystkim, dodajmy surowce flawonoidowe dopiero na koniec gotowania!

Naukowe artykuły na temat krzemu:

Krzem w leczeniu osteoporozy: https://journals.viamedica.pl/rheumatology_forum/article/view/71063 

Silicon in medicine and therapy

Aktualności