Krzem to pierwiastek, o którym można by pisać długie traktaty. A to dlatego, że krzem jest ważny. Prawdopodobnie, należy do ścisłej czołówki operacyjnej naszego organizmu, choć potrzeba zaledwie śladowych ilości by spełniał swe funkcje. Ja opowiem tylko o rzeczach na tyle istotnych, żeby wprowadzić surowce krzemionkowe do swojej codziennej diety.
DLACZEGO krzem jest ważny:
- Zapewnia prawidłową regenerację tkanki łącznej właściwej i utrzymanie właściwej struktury nabłonków.
- Zapewnia syntezę i konglomerację włókienek kolagenowych i elastynowych.
- Działa przeciwwysiękowo.
- Zapobiega powstawaniu owrzodzeń na błonach śluzowych oraz powstawaniu kamieni i złogów w układzie moczowym oraz żółciowym.
- Przeciwdziała rozwojowi blaszce miażdżycowej w tętnicach.
- Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne
Dla wyjaśnienia, co powoduje jego NIEDOBÓR:
- Słabe i zniekształcone kości (krzem tworzy tkankę łączną, sieci białkowej w kości, w której osadzony jest wapń)
- Zmniejszenie odporności na choroby zakaźne,
- Przedwczesne starzenie,
- Zapalenie ścięgien,
- Odwapnienie kości,
- Choroby sercowo-naczyniowe,
- Nieprawidłowe tworzenie szkieletu,
- Miażdżycę.
Godne uwagi, na KTÓRE narządy ma wpływ:
- Krew
- Mięśnie
- Tkanka łączna
- Skóra
- Nerwy
- Paznokcie
- Włosy
- Trzustka
- Szkliwo zębów
- Grasica
Odkrywamy zakryte – w JAKICH ziołach go znaleźć?
- Ziele Rdestu ptasiego
- Ziele pokrzywy
- Ziele Skrzypu polnego
- Ziele miodunki
- Ziele poziewnika
- Ziele przytulii
- Kłącze Perzu Właściwego
Konkludując, skoro krzem jest ważny to JAK go pozyskać?
- Surowiec trzeba wygotować – nie ma innej możliwości. Z pewnością nie jest tak komfortowe jak zalanie ziela wodą, ale skuteczność suplementacji krzemu kompensuje tą małą niedogodność. Niewątpliwie czynność ta wchodzi w nawyk i nie stanowi żadnego problemu. Po kilku dniach robimy to automatycznie.
- Krzemionka długo rozpuszcza się w wodzie, ale po przejściu do wyciągu staje się koloidalna i łatwo przyswajalna. Dlatego też możemy ponownie ją zagotować, dodawać do zup czy owsianek.l
- Dobrze jest zakwasić odwar. Oczywiście można to zrobić domowym octem jabłkowym, lub sokiem z cytryny.
- 1-2 łyżki surowca wygotować 15-20 minut. Przyjmować 3-4 x dziennie po 100-200ml przez pierwsze 2 tygodnie. Następnie po 200 ml przez wiele miesięcy.
- Co 3 miesiące zmienić zioło krzemionkowe na inne. Prawdopodobnie to jedna z najistotniejszych informacji. Podczas gdy próżno szukać ekstremalnych działań ubocznych to wysycenie się organizmu danym surowcem może sprawić, że efekt nie będzie tak skuteczny.
- Najlepiej łączyć krzemionkę z flawonoidami, gdyż tworzą synergię. Przede wszystkim, dodajmy surowce flawonoidowe dopiero na koniec gotowania!
Naukowe artykuły na temat krzemu:
Krzem w leczeniu osteoporozy: https://journals.viamedica.pl/rheumatology_forum/article/view/71063